Tosti’s Truffels Treinen bij het Spoorwegmuseum

Jun 23 - Nov 15, 2020
Tosti’s Truffels Treinen bij het Spoorwegmuseum

Een kopje koffie in de trein, een tosti in de stationsrestauratie of een luxe diner met truffels in de Oriënt Express. Er zijn veel verhalen te vertellen over eten en drinken in de trein en op het station. Het Spoorwegmuseum prikkelt alle zintuigen met een uitgebreide tentoonstelling over dit onderwerp. Tosti’s Truffels Treinen toont prachtige collectie, waaronder enkele fraaie internationale restauratierijtuigen, serviezen, menukaarten, perronkarren, affiches, foto’s en nog veel meer.

Een lange historie

Eten en drinken is al van vanaf het allereerste begin van de spoorgeschiedenis verbonden met de trein. Toen in 1825 in Engeland de stoomlocomotief zijn eerste ritje maakte, werden de passagiers bij aankomst onthaald op hapjes en bier. In Nederland lag het eerste treinstation tegenover een herberg. Die was daarmee een voorloper van de latere stationsrestauraties. Lange tijd bleef eten en drinken iets wat alleen op het station te halen was, want in de trein zelf waren geen voorzieningen. Dat veranderde tegen het einde van de negentiende eeuw, met de uitvinding van luxe restauratiewagens. Die waren alleen voor de elite, pas in de eerste helft van de twintigste eeuw kwamen zulke voorzieningen ook binnen bereik van de middenklasse. Tegenwoordig kunnen de meeste treinreizigers wel een kopje koffie betalen of op het station een broodje kopen. Dat moet nu wel vooral op het station gebeuren: luxe restauratiewagens zie je in Nederland niet meer.

Buitenlandse treinen

Naast de treinen van het Spoorwegmuseum zelf, zijn er diverse andere restauratierijtuigen uit binnen- en buitenland aanwezig. Zo kun je een kijkje nemen in restauratierijtuigen van befaamde treinen zoals de Etoile du Nord die tussen Parijs en Amsterdam reed, de Trans Europ Express, de Oost-Europese Mitropa en de Rheingold die langs de Rijn richting Basel spoorde. Zodra je binnenstapt in deze treinen waan je je in lang vervlogen tijden, toen uitgebreid dineren in de trein nog heel gewoon was!Cookies op deze website

Vakantieinonsstadsie.nl maakt gebruik van cookies die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Door op accepteren te klikken of door gebruik te blijven maken van de website, geef je aan hiermee akkoord te gaan.